Τέρψις Χορού
100

Hip Hop

Το Hip Hop (Χιπ - Χοπ) είναι ένα είδος χορού του οποίου οι ρίζες ανάγονται στην δεκαετία του '70 και δημιουργήθηκε από τις αφροαμερικανικές κοινότητες που ζούσαν στις υποβαθμισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπως το Bronx (Μπρονξ) της Νέας Υόρκης.

Εκείνη την εποχή, οι συμμορίες των υποβαθμισμένων συνοικιών των ΗΠΑ βρίσκουν έναν άλλον τρόπο, εκτός από τη βία, για να εκτονώνονται από τα προβλήματα της καθημερινότητας τους, το Hip Hop. Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιούν διάφορα όπλα ώστε να λύνουν τις διαφορές τους, οι συμμορίες φτιάχνουν χορευτικά και δίνουν χορευτικές μάχες μεταξύ τους, τις γνωστές "battles". Ο χαμένος στον χορό πρέπει να ομολογήσει την ήττα του δημοσίως μπροστά στον νικητή και με αυτόν τον τρόπο τελειώνουν όλα ειρηνικά. Το Hip Hop μείωσε αρκετά τη βία και έκανε τους νέους να εκτονώνονται στην μουσική.

Ο όρος hip hop ετυμολογικά βγαίνει από τις λέξεις hip που σημαίνει γνώστης στην αφροαμερικάνικη διάλεκτο και hop που σημαίνει αναπήδηση. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε γραπτά ο όρος Hip Hop ήταν στην εφημερίδα "The Village Voice" από τον Steven Hager. Ο Τζαμαϊκανός Clive Campbell, γνωστός με το όνομα Cool Herc, θεωρείται ο πατέρας της Hip Hop μουσικής. Ήταν ο πρώτος που άρχισε να απομονώνει κομμάτια από διάφορους δίσκους και έπειτα να τα "μιξάρει", δηλαδή να τα ανακατεύει, δημιουργώντας έτσι τους πρώτους ήχους της Hip Hop.

( Επαγγελματική Εκπαίδευση )

Βασίλης M. Mαθιουδάκης
Υπευθυνος Σπουδων
International Dance Council CID
Μελος του International Dance Council CID