Τέρψις Χορού
100

Λαϊκοί Χοροί

Η μεγάλη ανάπτυξη του πληθυσμού και η δημιουργία μεγαλουπόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, η εμφάνιση μουσικών, τραγουδιστών και χορευτών ως ξεχωριστές επαγγελματικές ομάδες, τα τραγούδια και οι χοροί με μουσικά όργανα που άρχισαν να πληθαίνουν, η ανάπτυξη της οικονομίας που βοήθησε στην άνθιση των κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη και διατήρηση των αστικών λαϊκών τραγουδιών και χορών, δηλαδή με μία λέξη του ρεμπέτικου.

Οι ρυθμοί του Ζεϊμπέκικου και του Χασάπικου χορού αποτελούν τον κύριο κορμό του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Ζεϊμπέκικος σε ρυθμό 9/8 είναι ο βασικότερος ρυθμός της ρεμπέτικης μουσικής και προήλθε απ' τα χορευτικά 9/8 των Κυκλάδων και του Πόντου.


"Αυτά τα 9/8 πρέπει να ξελαφρώσεις μέσα σου για να δεχτείς τη δύναμή τους. Αλλιώς τα χάνεις γιατί αυτά δεν σε περιμένουν. Θα τα βλέπουμε πολύ φυσικά και σωστά να υψώνουν τη φωνή τους στον άμεσο περίγυρό μας και να ζουν πότε για να μας ερμηνεύουν και πότε για να μας συνειδητοποιούν το βαθύτερο εαυτό μας.

Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι γνήσια ελληνικό, μοναδικά ελληνικό."


Μάνος Χατζιδάκις

( Επαγγελματική Εκπαίδευση )

Βασίλης M. Mαθιουδάκης
Υπευθυνος Σπουδων
International Dance Council CID
Μελος του International Dance Council CID