Τέρψις Χορού
100

Latin Χοροί

Κάθε χώρα και κάθε νησί στην Λατινική Αμερική ανέπτυξαν ξεχωριστά τον δικό τους πολιτισμό, τη δική τους μουσική και τους δικούς τους χορούς. Η Κούβα, η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Μεξικό ήταν οι χώρες που άσκησαν τις πιο σημαντικές επιρροές στη μουσική της Αμερικής. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα είδος Λατινοαμερικάνικων ρυθμών και χορών όπως Habanera, Bolero, Rumba, Mambo, Cha Cha Cha, Salsa (Κούβα), Samba, Bossa Nova (Βραζιλία), Tango (Αργεντινή) και Mariachi (Μεξικό), με κυρίαρχο στοιχείο την κουβανέζικη μουσική που ξετρέλαναν όχι μόνο την Αμερική, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Η Salsa, που αποτελεί τον συνδυασμό των παλιότερων κουβανέζικων ρυθμών και χορών (Son, Rumba, Mambo, Cha Cha Cha, Guaracha), αναπτύχθηκε στη Ν. Υόρκη στις δεκαετίες του 60 και του 70 ως ο ρυθμός και ο χορός των λαϊκών στρωμάτων της Λατινικής Αμερικής.

Το Tango, με απώτατες ρίζες στην κουβανέζικη Habanera, ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα από την Αργεντινή για να γίνει μια από τις σπουδαιότερες και δημοφιλέστερες παγκοσμίως εκφράσεις της ισπανόφωνης μουσικής και χορευτικής κουλτούρας.

Η Samba, αν και υπάρχουν πολλές μορφές του είδους (Samba no pé, Samba de Gafieira, Samba Pagode, Samba Axé, Samba Reggae, Samba rock, Samba de roda), εξελίχθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί διεθνώς ένα από τα σύμβολα του βραζιλιάνικου πολιτισμού.

( Επαγγελματική Εκπαίδευση )

Βασίλης M. Mαθιουδάκης
Υπευθυνος Σπουδων
International Dance Council CID
Μελος του International Dance Council CID