Τέρψις Χορού
100

Παραδοσιακοί Χοροί

Παράδοση είναι τα ήθη, τα έθιμα, η ιστορία, ο πολιτισμός που παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Τα τραγούδια, η μουσική και ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε ανθρώπου και κάθε τόπου.

Μαθαίνοντας και χορεύοντας τους παραδοσιακούς χορούς, γνωρίζουμε τον τρόπο ζωής κάθε κοινωνίας και με την σειρά μας διατηρούμε και μεταδίδουμε αυτή την ανεκτίμητη παράδοση που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Μια παράδοση με αστείρευτες πηγές μουσικής και χορού στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα Νησιά Ιονίου, τα Νησιά Αιγαίου, την Κρήτη, την Κύπρο και την Μ. Ασία.

Παραδοσιακοί χοροί όπως ο Ζωναράδικος, η Χασαπιά, ο Τσάμικος, ο Συρτός, ο Μπάλος, ο Ικαριώτικος, ο Αντικριστός, το Κότσαρι, το Πεντοζάλι, ξεπηδούν από αυτές τις αστείρευτες πηγές και μας πλημυρίζουν με μοναδικά συναισθήματα και αναμνήσεις από το παρελθόν μας.


"Το πρώτο χρέος σου, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει."

Νίκος Καζαντζάκης

( Επαγγελματική Εκπαίδευση )

Βασίλης M. Mαθιουδάκης
Υπευθυνος Σπουδων
International Dance Council CID
Μελος του International Dance Council CID